Для забезпечення живленням встановлюваних у приміщенні електроприладів необхідно створити контакт між спільною мережею і споживачем, тобто. виконати з’єднання дротів. Обладнання та агрегати повинні бути безпечно підключені до розетки, автомата або вимикача. Серед основних вимог, які пред’являються до електричного з’єднання під час монтажу проводів, найважливішими є:

  • контакт повинен мати запас міцності, який забезпечить надійність з’єднання при механічному впливі;
  • технічні характеристики дроту та контакту (питомий опір матеріалу жил, поперечний переріз та ін.) повинні збігатися. Це забезпечить стабільність навантаження та не дозволить перегрів контакту.

 

Будь-які некваліфіковані дії зі з’єднанням проводів та створенням дефектних контактів ведуть до порушень електро- та пожежної безпеки.

Методи безпечного з’єднання проводів

Правила влаштування електроустановок визначає кілька способів створення безпечного з’єднання провідників. До них відносяться:

Скрутка

Один із найпростіших способів з’єднання проводів є скручування. Існують кілька професійних способів створення скруток:

  • накладкою та скручуванням основ – перед виконанням робіт проводиться зачистка ізоляції по довжині 4-5 см. Потім жили обох провідників скручують в одному напрямку і зону з’єднання ізолюють термозбіжною трубкою;
  • «британкою» – використовується у разі, якщо потрібно з’єднати дроти скруткою, що йде вздовж кабелю. Намотування кожної струмопровідної жили виконується одна на одну так, щоб сусідні витки лягали якомога щільніше;
  • скручуванням зі зварюванням – одне з найбільш надійних з’єднань, які часто використовуються для нарощування дроту до распредкоробки. Струмопровідні жили накручуються з основи, їх верхні кінці з’єднують зварювальним апаратом з графітовими електродами, а кінці ізолюють термозбіжною трубкою.

Слід знати, що скручуванням не можна з’єднувати провідники з різних матеріалів (мідний, алюмінієвий). Такий вид контактів не використовується для з’єднання інтернет-кабелю та кручений пари. Термозбіжна гільза повинна підбиратися по перерізу дроту, і в процесі затиску механічне зусилля не пошкодить провідники.

Паяння та зварювання

З’єднання провідників пайкою або зварюванням вимагає майстерності виконавця та застосування спеціального обладнання. На відміну від скручування, такі контакти мають постійні характеристики, і не створюють додатковий опір, що веде до перегріву провідників. Після створення з’єднання на ділянку без ізоляції одягається термозахисна трубка, яку нагрівають доти, доки вона не утворює щільне примикання до дроту.

Клеми-з’єднувачі

Якщо необхідно вирішити задачу, як правильно з’єднати дроти з різних матеріалів, застосовують клемні колодки – конструкції, що складаються з пластикових каркасів, ізолюючих пластин та контактів. Вони два з’єднуються дроти з протилежних сторін встановлюються в латунні гільзи клемника і кріпляться гвинтовим з’єднанням або притискною пластиною. Така конструкція забезпечує максимальну безпеку струмопровідних контактів, дозволяє з’єднувати мідні дроти з алюмінієвими, а також м’які одно- та багатожильні провідники.

Сполучні гільзи

Якщо є необхідність з’єднати провідники різних діаметрів або забезпечити контакт мідних та алюмінієвих проводів у відповідальних електроланцюжках, використовують спеціальні гільзи. Для цього дроти зачищають на довжину гільзи, оголені жили поміщають усередину і за допомогою обтискних кліщів виконується надійна фіксація з’єднання. Гільза підбирається за перерізом провідником і може бути з міді, алюмінію або двостороння мідно-алюмінієва.

Муфта скотч-лок

Одноразові з’єднувачі типу скотч-лок допомагають виконати з’єднання дротів у слаботочних ланцюгах (телефонних, комп’ютерних лініях). Заізольований провід поміщається в скотч-лок і обжимається спеціальним інструментом. Конструкція муфти містить пластину з гострими краями краями, які надрізають ізоляцію, забезпечують контакт і замикають ланцюг. Водонепроникність зони контакту створюється за допомогою гідрофобного гелю, що знаходиться усередині муфти. Конструкція проста, зручна та у разі поломки може бути легко замінена.