Кабель гнучкий багатожильний — вироби, де провідником струму виступають кілька жил, переплетених між собою. До одножильних відносяться вироби, в яких струм протікає монолітним провідником. Товщина їх перетину прямо пропорційна силі струму, яку він розрахований. Одножильні та багатожильні кабелі виготовляють із певним класом гнучкості. Цей показник дозволяє визначити мінімальний радіус, на який може бути загнутий кабельний виріб у процесі експлуатації.

Класифікація за ГОСТ 22483-2012 передбачає розподіл жил на шість класів гнучкості. До 1-го класу належить провідна продукція, яку небажано піддавати вигинам, скручуванням та іншим механічним впливам. 6-ий клас – вироби високого ступеня еластичності та гнучкості, які можуть використовуватися в місцях, де передбачені масові загини кабелю.

Гнучкі багатожильні кабелі – огляд марок

Багатодротовий ВВГ відноситься до категорії силових гнучких мідних багатожильних кабелів в пвх ізоляції. Кабель відмінно підходить для стаціонарної електропроводки всередині житлових та нежитлових приміщень з різним класом вибухонебезпечності та рівнем вологості. Завдяки багатодротяним жилам ВВГ більш гнучкий, тому його набагато зручніше прокладати у місцях, де є повороти та загини.

Кабель контрольний гнучкий багатожильний КГВВ призначений для використання в ланцюгах керування та силових ланцюгах. Скручені жили формують сердечник. Моделі з перерізом жил до 10 мм2 відносяться до 4 або 5 класу гнучкості за ГОСТ. Вироби, в яких номінальний переріз жили становить 16 мм2 і вище, – до 3-5 класу. Число циклів на вигин у кабельної продукції марки КГВВ — не більше 100 разів, що передбачає використання в місцях, де потрібна підвищена гнучкість провідника.

Кабель мідний багатожильний в гумовій ізоляції особливої ​​гнучкості КОГ оптимальний для підключення напівавтоматичних та автоматичних зварювальних установок. Може бути прокладений як у закритих чи напівзакритих приміщеннях, де спостерігається висока вологість, і на відкритому просторі. Кабель не схильний до впливу прямих сонячних променів. Клас дротів, із яких складається жила – п’ятий. При перерізі провідників від 16 до 35 мм2 витримує до 10000 циклів на вигин радіусом 55 мм, при перерізі від 50 до 150 мм2 – 12000 циклів.

Броньований силовий багатожильний кабель ВРБ – оптимальний варіант для використання у земляних траншеях. Стійкий до хімічного впливу складу ґрунту, він також збереже працездатність і у разі виникнення короткого замикання в мережі. Кабель ВРБ не можна піддавати механічним розтягуванням через наявність броні з оцинкованих чи сталевих стрічок. Струмопровідна жила має другий клас гнучкості. Незважаючи на низький показник гнучкості, цей броньований силовий кабель у гумовій ізоляції з багатожильними провідниками полегшує стаціонарне прокладання з багаторазовими поворотами.

Гнучкий мідний багатожильний в гумовій ізоляції кабель КГ, КГнв, КГе універсальний і підходить як для використання зі зварювальними установками, так і для прокладання всередині та зовні приміщень. Можлива експлуатація кабелю та з рухомими електроустановками. П’ятий клас гнучкості жил дозволяє застосовувати кабель у місцях, де необхідні часті вигини та завороти. Існують модифікації для холодного та вологого клімату (індекс -хл і -т відповідно).