У процесі прокладання кабелю та його експлуатації можливі механічні пошкодження ізолюючої оболонки. Вони можуть призвести до небажаних наслідків: короткого замикання, ураження електричним струмом, припинення передачі важливої ​​інформації та постачання електроенергії. Щоб цього не сталося, використовується металорукав гнучкий, створений із міцної оцинкованої або нержавіючої сталі. Він надійно захищає прокладений кабель від зовнішнього впливу, запобігає виникненню пожеж у разі короткого замикання.

Застосовується металорукав гнучкий для прокладання електричної проводки, телевізійного кабелю, комп’ютерних мереж та проводів систем відеоспостереження.

Гнучкі металорукави у вологих приміщеннях

У будь-якій будівлі є приміщення з підвищеною вологістю: санвузли, ванні та душові кімнати, кухні. У технічних цокольних поверхах також постійно сиро, що завдає чимало проблем не лише будівельникам, а й електрикам-монтажникам. Звичайні металорукави в подібних умовах швидко виходять з ладу, кабель стає вразливим. Що цього не сталося, у приміщеннях з високою вологістю використовується металорукав герметичний у ПВХ-оболонці. Він має таку ж гнучку основу з оцинкованого металу або нержавіючої сталі, але додатково покритий герметичною полімерною оболонкою, що захищає від вогкості.

Відповідно до міжнародних стандартів металорукав герметичний у ПВХ-оболонці відноситься до класу захищеності від проникнення води та сторонніх предметів IP 65. Це означає, що всередину його не може проникнути пил та вода, спрямована струменем. Це високий рівень захисту, що дозволяє використовувати металорукава в душових кімнатах, ванних та кухнях, виробничих приміщеннях з підвищеною вологістю, каналізаційних магістралях. Експлуатуються захищені ПВХ-оболонкою рукави з оцинкованої та нержавіючої сталі у широкому діапазоні температур, витримуючи морози до –60 ºС.

Асортимент гнучких металорукавів

Без розгалуженої системи енергопостачання сьогодні складно уявити навіть невелике підприємство або приватний будинок. Сфера застосування металорукавів велика, з їх допомогою захищають від механічного впливу силові кабелі, телефонні лінії та іншу електротехнічну продукцію. Має вона різний діаметр, отже, розміри металорукаву повинні їй відповідати своїм внутрішнім перетином. Монтажник повинен легко проштовхнути кабель, уникнувши ризику пошкодити ізоляцію тертям про внутрішню поверхню захисної металевої оболонки.

В даний час промисловість випускає широкий асортимент гнучких металорукавів, що захищені від вологи ПВХ-покриттям. Діаметр їх внутрішнього проходу лежить у межах від 6 до 100 мм, причому до 38 мм крок зміни радіуса дуже невеликий. Це дозволяє підібрати розміри металорукава в оптимальній відповідності з діаметром кабелю, що прокладається, і уникнути непотрібного перевитрати фінансових коштів.