Силовий кабель ВВГ – гнучкий провідник з мідними жилами та подвійною вініловою ізоляцією (ПВХ), де ізольована кожна жила та виріб в цілому, без броні, тобто голий. Його широко використовують при облаштуванні електричних мереж, змінний струм у яких не перевищує 1000 В. Така затребуваність пов’язана з тим, що ВВГ має хороші характеристики, має безліч модифікацій, що зумовлюють специфіку їх застосування всередині та зовні будівель, порівняно недорого коштує.

Різновиди ВВГ

 

Конструкція всіх модифікацій кабелю ВВГ однакова, але певні види мають свої особливості:

  • ВВГнг – негорючий, стійкий до зламів. Таку якість кабелю надає обробка полівінілхлоридної оболонки спеціальними речовинами – галогеновими хімічними розчинами. Так як виріб не розповсюджує вогонь, то при короткому замиканні та інших неполадках він не спалахне;
  • ВВГнг-LS – не підтримує горіння, не виділяє кіптяву та дим при відкритому вогні (LS – low smoke, мінімум диму). Не підходить для прокладання на вулиці, оскільки пластикат, доданий в оболонку, не витримує зниження повітря від +50С.
  • ВВГнг-LSLTx – до негорючості, відсутності диму додано ще одну властивість – такий кабель не виділяє небезпечних токсичних речовин, перебуваючи у відкритому полум’ї.Завдяки такій властивості його застосовують там, де до пожежної безпеки пред’являються підвищені вимоги, наприклад, у дитячих та медичних закладах, системах аварійного освітлення;
  • ВВГнг FRLS – цей варіант провідника, що розглядається, є найстійкішим до вогню. Наявність слюди у зовнішній ізоляції не дозволить йому спалахнути, навіть якщо вона перебуватиме під впливом сильного полум’я протягом трьох годин.
  • ВВГ-ПНГ – плоский негорючий кабель.

 

Слід зазначити, що всі згадані моделі негорючого кабелю ВВГ підходять для індивідуального монтажу. Виняток становить лише найстійкіший – ВВГнг FRLS.

Маркування

 

Виробник обов’язково маркує кожен кабель вищезгаданими літерами, а також цифрами, щоб наочно були видні його фізичні характеристики. Перша цифра означає кількість жил, друга – перетин.

Так, маркування ВВГнг 3х2,5 вказує на те, що це кабель з подвійною полівінілхлоридною ізоляцією, що не розповсюджує горіння, з трьома мідними жилами, номінальний переріз яких 2,5 мм2. Давайте поговоримо про цей виріб докладніше.

Силовий кабель ВВГнг 3х2,5

 

Перетин у 2,5 кв. міліметрів вважається оптимальним. Таким провідником комплектують стаціонарні установки, змінна напруга яких становить 0,66-1кВ.

Його прокладають у цехах і в місцях, де рівень пожежної небезпеки підвищений, а температура навколишнього середовища варіюється від -50 до +500С. Він також використовується на таких об’єктах:

  • споруди з різними ступенями корозійної активності;
  • шахти, тунелі та інші сирі та сухі приміщення;
  • вибухонебезпечних територіях;
  • громадських та житлових будинках.

 

Цей кабель може експлуатуватися до 30 років, тому що його робочі характеристики та зносостійкість дуже високі.

Прокладатися провідник ВВГнг 3х2,5 може відкритим і прихованим способом. У першому випадку, оскільки у кабелю немає захисної броні і він схильний до механічних пошкоджень, його доведеться поміщати в короби або гофровані труби.