Поява розеток і вимикачів пов’язані з повсюдним впровадження людей електрики. Ці прості, здавалося б, пристрої супроводжують нас усюди, на роботі та вдома, без них не працюватимуть побутові прилади, горітиме і вимикатиметься світло. Але коли необхідно вибрати якийсь із таких виробів, у багатьох покупців виникає ступор. Спробуємо полегшити завдання таким покупцям.

Чому важливий ретельний вибір

За понад сто років існування вимикачі та розетки змінили зовнішній вигляд і набули нових функцій. Зараз різноманіття цих пристроїв змушує вдумливо та уважно шукати саме такий виріб, який відповідає певним характеристикам. Це дозволить:

  • уникнути ризику травм від електрики, торкаючись струмопровідних елементів;
  • не сумніватися у хорошому заземленні пристроїв;
  • не допустити спалаху, можливого при підвищенні навантаження в мережі;
  • отримувати задоволення від зовнішнього вигляду виробів;
  • бути впевненим у тривалій та безпроблемній експлуатації.

Азбульні істини

Базові правила вибору електроустановних виробів (ЕУІ) досить нехитрі, але їх потрібно знати.

Насамперед, зверніть увагу на зовнішній вигляд. Він важливий навіть за найкращих технічних характеристик, зазначених у паспорті. На сумному досвіді доведено, що пристрій, що погано виглядає, і працює так само. Якісне ЕУІ виконується із міцного пластику, а якщо воно зроблено з дешевого м’якого матеріалу, то він ламатиметься і дряпатиметься вже при монтажі.

Необхідно оглянути всі вироби, навіть усередині. При можливості розкрийте його. Неохайність збірки буде видно по нерівностях гвинтиків, пластин і затискачів, а також зазорів між ними.

Якщо у розетки мідні контакти, що заземлюють тонкі, то це свідчить про низьку якість пристрою, так як ці елементи повинні бути в міру товстими, акуратними і пружними. Отвори для входу вилки повинні збігатися з пружинками, що фіксують.

Порада: електрики радять вибирати електрофурнітуру, орієнтуючись на її вагу та запах. Дешевий пластик неприємно пахне та легкий. Невелика вага також свідчить про тонкість стінок, які можуть не витримати механічних та струмових навантажень, що призведе до короткого замикання.

І ще – монолітність пристрою свідчить про його низьку якість. Чим більше складових частин, тим краще продукт. Необхідно, щоб базові технічні параметри розетки та вимикача відповідали характеристикам електричної мережі. Як правило, вона має напругу 220 В. Номінальні струми в ній 6, 10, 16 і 32 ампера, і чим такий показник вищий, тим потужніший прилад можна підключити до ЕУІ.

Наявність маркування та вказівки виробника на розетці чи вимикачі – це, звичайно, не знак якості, але свідчення того, що вони хоч би працюватимуть. Відсутність таких позначок свідчить, що ЭУИ зроблено буквально «на коліні» у якомусь підвалі, і навряд можна очікувати від цього хороших експлуатаційних здібностей.Крім того, це дає гарантію ясності, кому, у разі чого, висувати претензію.

Дуже важливий бренд. Виробник, що має високу репутацію на ринку, випускає якісну продукцію, а кількість шлюбу має мінімальну.