Спеціальна труба при прокладання кабелю в землі, воді, на відкритому повітрі та інших місцях необхідне для того, щоб захистити його від будь-яких зовнішніх впливів: вологи, солей та інших хімічних речовин, ультрафіолетових променів, механічних пошкоджень, займання. Всі наявні на сучасному ринку вироби такого роду відрізняються матеріалом виготовлення, структурою, довжиною та діаметром. Цікавий факт: у різних виробників однакові моделі досить часто не ідентичні.

Види труб з матеріалу

Подібну продукцію виготовляють із пластику та металу.

Бують труби:

  • з ПВХ. Порожнисті полівінілхлоридні вироби сірого кольору, що не проводять струму, надійно оберігають кабель від займання при замиканні. Вологи вони не бояться. Робочі температури їм варіюються від -25 до +60. Термін служби – до півстоліття;
  • з ПНД – поліетилену низького тиску. Їх можна дізнатися за помаранчевим або чорним кольором. Останні – чудовий захист від УФ-променів. Укладати труби ПНД дуже легко, тому що вони добре гнуться. Інші переваги – витримують як низькі, і дуже високі температури від -40 до + 90., вологостійкі. Служать теж 50 років;
  • металеві. Виробляють їх із жерсті або сталі, тому вони тверді.Такі труби не горять, оберігають кабель від вологи та пошкоджень, не покриваються іржею (якщо зроблені з нержавіючої сталі), але вимагають заземлення;
  • гнучкі труби з лудженої жерсті або сталевої нержавіючої стрічки (оцинкованої) – металорукав. Він ізольований ПВХ або поліпропіленовою плівкою, що забезпечує проводам захист від хімічних речовин, води, механічних впливів і т.д.

Структура

Труби для кабелю бувають гофрованими і гладкими. Перші можуть мати основу як металеву, так і пластикову. Гофровані трубчасті канали відрізняються ребристістю та кільцеподібністю, легкістю та гнучкістю. Вкладати їх не дуже складно. Крім того, багато деталей для фіксації вони не вимагають, потрібно тільки кліпси. Для укладання буде потрібна спеціальна фурнітура (на кути).

Критерії вибору

Найважливішим критерієм є місце, де прокладатиметься кабель. Для квартири підійдуть недорогі гофровані вироби із ПВХ. А для дерев’яного будинку необхідні жорсткі сталеві труби, що не бояться вогню, або металорукав.

Для монтажу на вулиці (відкритому повітрі) доцільно вибрати порожнисті канали з поліетилену низького тиску – вони забезпечать кращий захист від ультрафіолету. А їхній гладкий напівжорсткий вигляд цілком підійде для прокладання кабелю в грунті. Жорсткі металеві або пластикові труби – чудовий варіант для виробничих приміщень, де є ризик випадкового пошкодження. Необхідно також розрахувати діаметр труби з огляду на складність траси. Для цього існує спеціальна формула.

Потрібно твердо знати, що тільки за умови правильного вибору труби для прокладання кабелю по матеріалу, а також дотримання технології при її монтажі, можна сподіватися, що вона прослужить довго і надійно.