Облаштування теплої підлоги за допомогою електричного нагрівального кабелю в даний час дуже популярне. Перевага такого варіанту в тому, що провід можна покласти під плитку і будь-яке підлогове покриття в стяжку. Технологія укладання настільки проста, що з такою роботою впорається навіть звичайний домашній майстер. При цьому важливо правильно вибрати кабель.

Види

На даний час поширені три типи подібних виробів: резистивні одножильний і двожильний провід, що саморегулюється.

Резистивний кабель нагрівається рівномірно по всій довжині, що забезпечує стабільну подачу тепла на поверхню підлоги. Але це не дуже добре для тих ділянок, де знаходяться меблі – в цих місцях може відбутися перегрів і, як результат, псування і самих предметів, і покриття для підлоги, і кабелю. Фахівці радять під час укладання дроту передбачати це та обходити такі галузі.

Одножильний

 

Це екранований провід, що має високу питому опір та здатний нагрітися до +650С. Обидва його кінці, що не передбачають нагрівання, прикріплюють до сполучного (холодного) дроту, а той, у свою чергу, з’єднують з терморегулятором, замикаючи електромережу. 

Переважний такий кабель для підлог в громадських будинках, майстернях, а в житлі – в кухні, передпокої, санвузлі. Вартість його невелика, та й електроенергії він споживає небагато.

Двожильний

Такий кабель ідентичний попередньому з тією лише різницею, що до термостата підключається одним кінцем. Мережа у разі замикається з допомогою спеціальної муфти. Достоїнство такого нагрівального дроту: оскільки він не вимагає з’єднання своїх кінців в одній точці, укладання проводиться простіше і можна спорудити тепловий канал будь-якої конфігурації.

Нагрівається двожильний провід слабше одножильного, а використовується для облаштування теплої підлоги в житлових кімнатах.

Кабель, що саморегулюється

Це найпопулярніший різновид дроту для СТП. По всій його довжині між провідними струмами жилами рівномірно розподілена нагрівальна речовина. Позитивний температурний коефіцієнт такого напівпровідника сприяє наступному: чим сильніше нагріється і сам кабель і весь простір навколо нього, тим менше тепла він виділятиме.

Простіше сказати так: дуже тепла підлога саморегулюючий кабель буде гріти дуже слабо, а холодна, навпаки, сильно.

Позитивних якостей у такого дроту маса:

  • багатошаровість, що забезпечує відмінний захист від механічних впливів;
  • реакція на зміну температури та самостійне підстроювання нагрівання під неї;
  • тривала робота гріючого елемента завдяки наявності запобігання перегріву;
  • не потребує частого ремонту.

Всі ці параметри дозволяють укладати саморегулюючий кабель у будь-яких приміщеннях, не враховуючи подальшого розміщення меблів, як при використанні резистивних проводів.

Купуючи нагрівальний кабель для СТП, необхідно Насамперед вивчити його технічний паспорт. У такому документі є відомості про його потужність, радіус вигину, крок укладання та інша корисна інформація.