Зробити домашню мережу електроживлення без відповідного кабелю неможливо. Але, крім того, що провід потрібно правильно монтувати, його перш за все доведеться вибрати. Варто зазначити, що кабельно-провідникової продукції існує чимало, а тому важливо розумітися хоча б на базових відмінностях.

Основний елемент будь-якого кабелю – його жила. Тобто той самий елемент, через який проходить електричний струм. Жили обов’язково ізолюються одна від одної за допомогою внутрішньої оболонки. Сьогодні для того, щоб зробити вдома електричну проводку застосовуються кабелі та проводи виключно з мідними жилами.
Якими бувають електричні дроти для дому?

Різні фахівці орієнтуються різні критерії. Вся справа в тому, що вибір того чи іншого кабелю залежить від особливостей будівництва та потреб домашніх мешканців. Так, є чотири основні типи дроту:

  • ВВГ. Актуальний у використанні тоді, коли йдеться про формування внутрішньоквартирної електропроводки, що передбачає встановлення розподільчої коробки. Використовується для подачі струму з робочою напругою до 1000 В. Кількість жил може бути від 1 до 5. Головна перевага ВВГ — гідний робочий температурний діапазон від +50 до -50 за шкалою Цельсія.
  • NYM. Це силовий кабель, який необхідний виконання силових, і навіть освітлювальних мереж із напругою до 660 У. Внутрішні жили виготовляються з міді, їх може бути від однієї до п’яти.Даний провід має подвійну ізоляцію: з полівінілхлориду та негорючого ПВХ. Єдиний мінус – не найкраща стійкість перед ультрафіолетовими променями. Отже, слід уникати використання під прямими променями сонця.
  • Плоский ПУНП. Провід із двожильним або трижильним перетином 1,5-1,6 квадратних міліметрів. Для цього типу також передбачено подвійний рівень ізоляції з ПВХ та полівінілхлориду.
  • Бронований ВБбШв. Якнайкраще підходить для формування системи освітлення, яка прилягає до будинку. Виріб необхідний для роботи в напрузі 660-1000 В. Дозволяється монтувати у землі.

Ціновий сегмент провідникової продукції досить широкий. Однак це не той випадок, коли можна економити. Найкраще купувати кабелю від перевірених виробників, а перед тим, як зробити остаточний вибір – проконсультуватися з фахівцем, розповівши йому вимоги до проведення.