Системи кабельного електрообігріву сьогодні дуже популярні і застосовуються в різних областях. Їх затребуваність обумовлена ​​низкою переваг серед яких: економічна вигідність, надійність та ефективність використання. Хоча буквально кілька років тому застосування цих систем було обмежено теплою підлогою. А вже сьогодні дана продукція представлена ​​в широкому асортименті, різної конструкції, що дозволило застосовувати її для обігріву практично будь-якої частини конструкції будинку.

З історії.

Цікаво, що про цю конструкцію знали ще наші далекі предки. Так, деяка подоба теплої статі була відкрита археологами біля Сибіру і стародавнього Китаю. Його датування представлено 1800 – 1600 роками до нашої ери. Конструкція являла собою деревину, зібрану із спеціальну форму, яка зверху покривалася глиною. Звичайно, з висоти прогресу сучасної цивілізації, ця система здається дуже крихкою та примітивною. А, з іншого боку, це доводить, що людина завжди і в будь-які часи прагне комфорту та затишку. Робота такої археологічної знахідки була заснована на тому, що після розведення вогню теплий дим проганявся через дерев’яну конструкцію, обмазану глиною.

Використовувалася тепла підлога і в давніх країнах Європи. Так, у Греції та Туреччині облаштовували під підлогою труби, через які проганялося тепло, що йде від гарячого вогнища.

На території нашої країни дана технологія почала широко застосовуватись у 90-х роках минулого століття. Цьому сприяло не лише їхня ефективність, а й простота монтажу, а також невеликі трудовитрати.Часто використовують такий вид опалення при наявності покриття для підлоги з каменю, керамічної плитки – матеріалів, які не дивлячись на свою естетичність і приємну текстуру, зберігають не приємну в холодну пору року прохолоду.

Раніше для теплої підлоги використовувалися резистивні нагрівальні кабелі. Пізніше провідники були вдосконалені та з’явилися двожильні нагрівальні кабелі, які використовують для виготовлення матів для теплої підлоги. Другий варіант – плівкова тепла підлога, що виготовляється з термоплівки. Термоплівка працює на основі ефекту інфрачервоного випромінювання.

Параметри теплої підлоги.

Серед таких переваг слід зазначити:

  • створення м’якого, комфортно розподіленого тепла, коли внизу виявляється тепліший шар, а вгорі прохолодніший і свіжіший;
  • можливість позбавитися громіздкого радіаторного опалення, яке не завжди виглядає красиво, а також займає місце;
  • мала питома потужність проти іншими джерелами тепла.

Управління системами такого типу відбувається за допомогою терморегуляторів, датчики яких встановлюються в бетонному покритті під час облаштування нагрівальних елементів. Варто зазначити, що сучасні варіанти термостатів можуть працювати в різних режимах, які йому задати власник. Це дуже зручно для підтримки потрібного рівня температури протягом усього дня, а також протягом тривалого періоду. Тепла підлога використовується не тільки в закритих приміщеннях, але й за інших умов. Яких – розглянемо нижче.

Інші варіанти застосування теплої підлоги.

Використання для обігріву різних ємностей та труб. Для приватного будинку цей варіант використання більш ніж виправданий так як в холодну пору року вода, що йде від водопровідної мережі через трубу, що подає, часто (особливо вночі) може перемерзати. Також і промисловості нерідко є необхідність у трубопроводі з проходженням різних робочих рідин, витримувати певну температуру, щоб не порушити технології того чи іншого процесу. Сьогодні в цих випадках зазвичай застосовується кабельний підігрів, основним складовим елементом для якого є саморегулюючий нагрівальний кабель.

Використання для обігріву водостоків. Ефективне рішення для дахів будинків, які в зимовий період «обростають» бурульками. Це гарантія безпеки для людей, а також можливість зберегти цілісність своєї покрівлі та фасадної частини будинку. Більше того, як зазначають фахівці, ефективність цієї системи дуже висока, а також проста в облаштуванні та економічна.

Застосування для обігріву майданчиків на свіжому повітрі. Вищевказані саморегулюючі кабелі, що гріють, ефективні при облаштуванні відкритих майданчиків, які не повинні піддаватися замерзанню. Наприклад, це під’їзні входи, сходи, пандуси, в’їзди на автостоянку, гараж, павільйон тощо. Актуально та виправдано застосування антиобмерзальних систем у заміських котеджах, що дозволить не намерзати на покриття крижаної кірки та уникнути пошкодження при подальшому очищенні слизької поверхні.

Застосування для обігріву ґрунту.Система обігріву незамінна для теплиць, ділянок, де росте газон та інших подібних місцях. Звичайно, в даному випадку облаштування такої відносно великої площі вимагатиме і відчутних витрат. Як показує практика, вони швидко окупаються завдяки тому, що енергоспоживання кабелю є досить низьким і мінімізує витрати в процесі використання.

Конструкція саморегулюючого нагрівального кабелю.

Дана продукція складається з множини незалежно діючих елементів, які загалом утворюють так звану напівпровідникову матрицю. Складається елемент із двох мідних провідних жил, між якими розташовані паралельно підключені напівпровідникові «змінні резистори». При цьому при зміні температури навколишнього середовища змінюється їх питомий опір, тому що їх температурний коефіцієнт опору відчутно вищий, ніж у інших напівпровідників і провідників. Відповідно, якщо температура надворі знижується, то зменшується опір у резисторів, а струм і потужність нагріву зростає. При потеплінні відбувається зворотний процес відповідно. Важливо, що ці конструктивні елементи працюють, можна сказати, незалежно один від одного і є не тільки окремими датчиками температури, але і терморегуляторами.

Зазначимо, що така кабельна нагрівальна продукція не потребує додаткового обладнання керування, легко монтується та відрізняється довговічністю.Крім цього, такі вироби можна розрізати на шматки найрізноманітнішої довжини (навіть 20 см), що дозволяє при облаштуванні тієї чи іншої ділянки обігріву використовувати матеріал максимально, без обрізків, залишків та інших невигідних економічно надлишок та неточностей при покупці матеріалу.

У комплекті з напівпровідниками, як правило, йдуть сполучні муфти, виконані з термозбіжного пластмасового матеріалу.

https://vse-e.com/ua