Автоматичні вимикачі – це захисні вимикачі, які захищають усі електричні ланцюги у вашому будинку. Існує два типи стандартних вимикачів: однополюсні та двополюсні. Однополюсні вимикачі розраховані на напругу 120 вольт та силу струму 15 або 20 ампер. Вони керують стандартними ланцюгами освітлення та розеток, а також деякими ланцюгами електроприладів у будинку. Самі вимикачі відносно вузькі та займають одне гніздо у розподільчій коробці будинку. Двополюсні вимикачі, з іншого боку, зазвичай розраховані на струм від 20 до 60 ампер і подають 240-вольтове живлення на великі прилади, такі як електричні сушарки та плити.

Що таке двополюсний автоматичний вимикач?

Двополюсні вимикачі – це вимикачі “подвійної ширини”, які займають два гнізда у розподільчій коробці. Вони мають тумблер, довжина якого вдвічі більша, ніж у однополюсних вимикачів.

Функціональність

Усередині рубильника або головної сервісної панелі знаходяться металеві пластини під напругою, які називаються “гарячими” шинами. Кожен полюс або точка підключення на шинах проводить електрику напругою 120 вольт. Коли встановлюються вимикачі однополюсні, вони вставляються в один полюс, щоб отримати 120 вольт. Двополюсні вимикачі підключаються до двох полюсів для отримання 240 вольт. Проведення ланцюга, що підключається до двополюсних вимикачів, містить два “гарячі” дроти. Кожен із них підключається до клеми на вимикачі та захищається половиною вимикача. Якщо по одному з цих дротів виникає несправність або інша проблема, відповідна половина вимикача вимикається. Це призводить до одночасного спрацьовування іншої половини вимикача, оскільки обидві половини пов’язані єдиною штангою вимикача або тумблером. Це ефективно відключає з’єднання з обома полюсами шини, відключаючи весь ланцюг відразу.

Тандемні вимикачі

Якщо ви відкриваєте дверцята своєї сервісної панелі і бачите вимикач, який має одинарну ширину, але дві маленькі тумблера, розташовані в лінію або поруч, це, швидше за все, тандемний вимикач. Також званий piggy-back, slimline або twin breaker, тандемний вимикач – це подвійний вимикач, що займає місце однополюсного вимикача. На відміну від двополюсного вимикача, який обслуговує один 240-вольтовий ланцюг, тандемний обслуговує два 120-вольтові ланцюги; його не можна використовувати для подачі 240 вольт в один ланцюг. Інший тип подвійного вимикача – “чотириполюсний вимикач”, який обслуговує два 240-вольтові ланцюги, але має ту саму ширину, що і стандартний двополюсний вимикач.

Тандемні вимикачі повинні бути встановлені правильно, щоб бути законними та безпечними; вони схвалені для певних гнізд у певних панелях.1 По-перше, панель має бути спроектована для встановлення тандемних вимикачів, а по-друге, тумблери мають бути встановлені у відповідні гнізда. На багатьох панелях лише деякі гнізда підходять для тандемних вимикачів. Вони часто використовуються, коли місця в щитку мало і хтось хоче додати два 120-вольтові ланцюги або звільнити місце для нового 240-вольтового ланцюга в іншому місці щитка. Якщо ви хочете дізнатися, чи можна у вашому щитку встановити тандемні вимикачі, викличте електрика. Переробка тандемного вимикача для встановлення там, де не місце, дуже небезпечна.